Od novinara do vinara

Svaki vinograd, svaka vinarija, svaki vinar, ali i svako vino pričaju svoju priču. Kada se upoznate s mnogima od njih, teško je reći koja je uzbudljivija od druge, no neke su zaista pomalo neobične. Recimo ona o vinaru Robertu Naprti. Naime, on je nekoć bio poznati novinar, pisac krimića, scenarist i autor prve hrvatske sapunice, “Ville Marije”. Moglo bi se reći da je sve čega se Naprta dotakne, osuđeno na uspjeh. Svoj čarobni dodir sada je Robert Naprta usmjerio na svoja vina Solum.

Sve je, kao u nekom filmskom scenariju, počelo slučajno. Kuća nedaleko Čakovca, kupljena je kao vikendica, ili možda bolje, prostor za rad, jer tu je Naprta mogao u miru i neometano pisati kartice svojih serija i romana. No, sudbina je htjela da zemljište u okolici polako postane vinograd.

Tiha tradicija međimurskih vina

Iako je hrvatsko tlo vrlo raznoliko i grožđe se uzgaja u gotovo svim regijama, Međimurje se nikada nije naročito isticalo po proizvodnji vina. No, Naprta je to odlučio promijeniti, s tim da tvrdi kako se radi o pogrešnoj percepciji jer je vinska tradicija ovdje jaka, a ukorijenila se još u doba cara Franje Josipa. Također, relativnu anonimnost međimurskih vina pripisuje blagom mentalitetu ljudi koji nisu probitačni u promociji, a taj kraj, osim toga, tek treba razviti turističku granu. Svjestan obaveze prema tradiciji koju ne smije iznevjeriti, Naprta je počeo kao potpuni amater, ne tako dugo, prije tek dvanaest godina, no ubrzo se za njega pročulo, posebno za chardonnay kojeg su mnogi somelijeri izuzetno hvalili, tako da je čak istaknut kao jedan od najboljih u kategoriji koja obuhvaća bijela vina. Za razliku od nekih vinara koji svoje bačve nabavljaju iz Francuske, Naprta o tome ne želi ni čuti, za njega su odlične one koje izrađuje Štef Pozvek. Nema sumnje da će se za vina Solum Roberta Naprte još puno čuti.