Obitelj Tomac proizvodi vino u amforama

Blagotvorna klima Plešivice i prekrasni brežuljci dom su vinograda obitelji Tomac, vinogradara kod kojih je vinarstvo prisutno već više od stotinu godina. Ova obitelj u svojem pristupu njeguje i stare i nove spoznaje o tehnologiji, uzgoju i poljoprivredi, ne boje se u pristupu iskušati metode koje bi mogle unaprijediti kvalitetu dragocjenih kapljica, ali i koje bi bile u skladu s poimanjem cijelog kozmosa.

Biodinamička načela

Tako, recimo, ono što obitelj Tomac odnedavno prakticira na svojem vinogradu, jest biodinamika, način rada koji na ekološki način pristupa poljoprivredi, poštujući prirodu kojoj se ne želi pesticidima oduzeti život. Otac ovakvog pristupa je Rudolf Steiner, a primjena njegovih načela pokazala se blagotvornom kod onih koji su se ozbiljno posvetili biodinamici. Tomčevi su za sada vrlo zadovoljni kako su se borili s peronosporom zahvaljujući načelima biodinamike, no nisu sigurni da će zatražiti certifikat jer je vinogradarstvo s biodinamičkom etiketom vrlo konkretan i sveobuhvatan proces. Za sada je riječ o svojevrsnom eksperimentu, a dio tako dobivenog grožđa završit će kao pjenušci, bit će nešto rizlinga ali i pinota crnog.

No ni to, naravno, nije sve, Tomčevi neka od svojih vina proizvode u amforama, a tek zatim ona dozrijevaju u bačvama od drveta. Netko bi Tomčeve mogao prozvati i čudacima po ovakvom pristupu, jer amfore za dozrijevanje vina nabavljaju se iz Gruzije gdje se rade ručnom tehnologijom, a broj vinara koji ih koriste u svijetu je vrlo malen. Jedan pjenušac Tomaca dobio je naziv Amfora, a riječ je o ozbiljnoj, podatnoj, raskošnoj i ekstravagantnoj tekućini koja se posebno divno sljubljuje s delicijama kao što su kavijar, gljive ali i kamenice. Upravo su ovaj pjenušac istaknuli u Decanteru, vinskom magazinu koji ozbiljno pristupa svojem poslu, pa je Amfora uvrštena među vrh vrhova svjetskih pjenušaca. Fantastičan je to uspjeh i ponos obitelji Tomac koja nastavlja usavršavati i svoje pjenušce i vina.