Obitelj Buhač stvara tradiciju

Ako govorimo o spoju posla, užitka, tradicije i obitelji, mora se priznati da je u tom smislu vinarstvo najbolja tema. Male ili srednje velike vinarije koje su brižno nastajale desetljećima u obiteljskom vlasništvu, pričaju svoju priču koja može imati i veliku turističku ali i povijesnu vrijednost. Jedna od vinarija koja nema dugu tradiciju, ali ju je ozbiljno započela stvarati, jest obiteljska vinarija Buhač. Smjestila se na samom istoku zemlje, u Iloku koji je ionako sinonim za kvalitetna vina. Otac i njegov sin, počeli su polako, 1998. godine, nakon vihora rata, stvarati svoje vinsko blago. Ivan i Domagoj Buhač, uz marljivu podršku enologa dr. Vlade Kovača, upustili su se u avanturu života koja sjajno napreduje.

Crne i bijele sorte na 20 hektara

Na području veličine dvadeset – suncem okupanih – hektara u Iloku, obitelj Buhač odredila je da u svojim vinogradima uzgaja crne sorte na četiri hektara, dok na preostalih šesnaest rastu bijele sorte. Crna vina dozrijevaju u bačvama od hrastovine, a oni koji su ih probali, tvrde da nude sjajan omjer cijene i kvalitete. Bez obzira jeste li veći ljubitelj Chardonnaya ili Merlota, ovdje ćete naći nešto za sebe jer u ponudi su i Cabernet Sauvignon i Frankovka, nježni Rose, polusuhi Traminac, a na svoj Merlot su Buhačevi posebno ponosni jer je upravo to vino odlikovano broncom 2018. godine na Decanteru, natjecanju održanom u Londonu. Nikoga neće iznenaditi što je graševina najzastupljenija, jer ta vinska sorta je i dalje jedna od najtraženijih, a ova Buhačeva se može pohvaliti svojim citrusima koji draškaju nepce, s tim da poput nekih drugih s ovog područja, nema težinu, nego je dapače vrlo lagana pa je idealan suputnik različitih jela. Također, vrlo je tražena i u ugostiteljskim objektima.

Degustacije za sve one koji vole svojem nepcu priuštiti nove izazove, otvorene su sve dane u tjednu osim nedjelje, svi ste dobrodošli, samo se prethodno najavite.