Kozlovići, vinari dulje od 100 godina

Posjet nekoj obiteljskoj vinariji koja proizvodi domaća vina uvijek je doživljaj za okusne pupoljke. No, dođete li u vinariju obitelji Kozlović, čeka vas pravi praznik za oči jer upravo je ovo mjesto proglašeno za jednu od najljepših vinarija na svijetu. Titula nije neozbiljno nastala, naime, sommelier svjetskog glasa Paolo Basso, napisao je “Sommelierski san”, monografiju u kojoj je predstavljeno 66 vinarija iz cijelog svijeta, za čiji izgled i proizvode postoje samo superlativi.

Svinjon?

Novu vinariju Kozlović osmislili su Fabrika i arhitekt Željko Burić, a pitoreskni Momjan na sjeverozapadu Istre postao je dom ovog impresivnog zdanja koje ujedinjuje obiteljski biznis i užitak. Kozlovići generacijama čuvaju obiteljsku tradiciju, što ne treba čuditi ako znamo da prvi hektari vinograda datiraju iz 1904. godine, a nasljednicima koji svakodnevno unaprjeđuju vinski biznis posebno je stalo do sorti koje su istarske autohtone. Malvazija je nezaobilazna, a tu je i muškat momjanski, ali i teran, dok ne zaobilaze niti popularne sorte kao što su merlot ili cabernet sauvignon. Duh novog doba očituje se i u nekim simpatičnim i opuštenim detaljima, tako ova obitelj stvara i vino nazvano Svinjon, što je zgodna igra riječi u kojoj se spajaju “svinja” i “sauvignon”. To je suho vino sauvignon blanc čiji se vinograd nalazio na 200 metara nadmorske visine, a odlično će sjesti uz paštu spravljenu na razne načine, ali i ribu koja se pripremala na roštilju. Etiketu krasi ilustracija svinje, što znači da boca s ovom finom kapljicom može poslužiti i kao zgodan poklon koji (ne)krije i poruku.

Degustacije na ovoj bajkovitoj lokaciji fantastičnog krajolika mogu se unaprijed rezervirati, a vinsko iskustvo nadopunit će fine domaće delicije ali i što je još bolje, maslinovo ulje koje Kozlovići također proizvode. Neće vas iznenaditi ni to da se pod ovom etiketom proizvodi i odlična komovica, ponosna vlasnica zlatne medalje iz 2018. godine.