Grgićeva obiteljska vinarija prepoznata i u svijetu

Kada se spomene sorta Plavac mali, ime koje neizbježno asocijativno iskače je – Grgić. I evo imena koje odjekuje poviješću ali i svjetskim glasom. Naime, enolog Miljenko Grgić rodio se u blizini Metkovića, studirao je vinarstvo u Zagrebu, a zatim je otputovao u Kanadu, da bi ga od tamo život odveo u Ameriku koja je postala njegov novi dom. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, postao je brend koji je sad već dugi niz desetljeća sinonim za dobra vina, poharao brojna natjecanja i suncem obasjana Kalifornija postala je njegov dom, a dolina Napa mjesto vinograda. Ipak, srce ga je vuklo u domovinu pa je uz, sad već legendarne Grgich Hills, sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća osnovao i obiteljsku vinariju na Pelješcu u Trsteniku.

Velika vina, velik ugled, veliko srce

Tamošnje vojno odmaralište pretvorio je u vinariju, a znanje i iskustvo svjetskog glasa utkao je u uzgajanje pošipa, ali i plavca malog s kojim se posebno proslavio. Mike Grgich i njegova kćer Violeta mogu se pohvaliti i s činjenicom da su se njihova vina pila i u američkoj Bijeloj kući. Inače, valja reći da Plavac mali ima solidno dug put od vinograda do stola. Kad završi proces fermentacije, trebat će petnaest mjeseci da bi lijepo dozrio, a to će vrijeme provesti u bačvama od hrasta koji je rastao u Francuskoj. Proizvodnju vina nakratko je omeo veliki požar koji se dogodio 2016. godine,

U želji da napravi nešto više za svoju domovinu, Grgich je pokrenuo zakladu koja nosi njegovo ime, a pomaže budućim enolozima i vinarima, studentima koje stipendira i boravkom u najboljim vinarijama Amerike. Grgicha je zaista vodila želja da unaprijedi i promovira hrvatska vina, i napravio je to na najbolji način – razvojem vinarstva. Još jedan od hvalevrijednih detalja Grgicheve bogate biografije je i taj da se nakon Domovinskog rata uključio u projekt razminiravanja Hrvatske. Čestitke na velikom srcu!